logo acufyt

Wat is nu Chinese fytotherapie?

Kruiden worden al duizenden jaren toegepast om hun medicinale werking. In China zijn deze kruiden voor het eerst beschreven door Shen Nong in de 1ste eeuw voor Christus. Hij maakte hiermee de eerste materia medica.


De traditionele Chinese fytotherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm (decocties), poedervorm (granulaat), pillen, capsules en hydrofielconcentraten (vooral bij kinderen). Men kan de kruiden ook verwerken in zalven.


Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie. Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese fytotherapie een functiegerichte beschrijving.


De Chinese fytotherapie heeft zich al duizenden jaren bewezen, niet alleen bij 'oude', maar ook bij recente klachten. Vele honderden miljoenen mensen hebben de kruidenformules gebruikt over een periode van duizenden jaren. Daarmee behoren ze tot de best geteste preparaten ter wereld.


Er is een gedegen kennis nodig voor het samenstellen van de kruidenformules. Het betreft hier meer dan alleen het samenvoegen van wat kruiden. Ieder kruid in de formule heeft een specifieke functie.