Behandeling via ooracupunctuur of auriculotherapie

Ooracupunctuur

De Franse arts Nogier ontdekte rond 1950 dat het lichaam op de oorschelp is geprojecteerd. Auriculotherapie is een therapeutische techniek die volledig zelfstandig kan worden gebruikt en is prima te combineren met medicijnen of andere therapieën. Er kan zowel aandacht worden gegeven aan het symptoom als aan de onderliggende conditie die de grondslag van het probleem weergeeft.

Deze techniek kan een bijzondere troef zijn waar conventionele behandelingen niet meer over het gewenste effect beschikken of niet meer kunnen gebruikt worden omwille van ernstige nevenwerkingen.


Bij auriculotherapie prikkelt men met naalden of een stimulator (vooral bij kinderen) bepaalde punten op de oorschelp die via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden zijn met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt onmiddellijk tot een toename van de zelf herstellende werking van het lichaam. Bijzonder is dat zowel onderzoek en behandeling via het oor verlopen.


Ooracupunctuur is zeer goed bij emotionele, lichamelijke, pijnklachten en allerlei vormen van verslaving. Zie link https://www.acupunctuur-baf.be/nl/acupunctuur/welke-klachten


De toepassing van auriculotherapie is relatief pijnloos en de naaldjes vallen spontaan uit na enkele dagen of weken. Het resultaat kan al onmiddellijk, na enkele uren of met vertraagde werking zichtbaar zijn. Bij heel gevoelige personen kan men soms een tijdelijke verergering van de klachten waarnemen.


Acute klachten kunnen al na 1 tot 3 behandelingen veel verbeterd of opgelost zijn. Chronische problemen vergen een langduriger en meer doorgedreven benadering. De tijd tussen elke behandeling kan variëren tussen 2 weken, één maand of zelfs verschillende maanden, in functie van het herstel.


Bron: Boek ‘Auriculotherapie deel I: Grondslagen voor theorie en praktijk’ van Dianne Sommers