Wie is Martine Van Hee?

Martine Van Hee

Ik ben Martine Van Hee, geboren in 1961, gehuwd en moeder van vijf kinderen (1 zoon en 4 dochters).

Mijn eerste kennismaking met de Traditionele Chinese Kruidentherapie was in 1987 toen ik jarenlang ononderbroken keelontstekingen had. Mijn toenmalige huisarts bracht mij voor het eerst in contact met een arts die Chinese kruiden had gestudeerd. Na het innemen van een aangepaste kruidenformule was mijn chronische keelontsteking na drie maanden verdwenen.

De tweede keer dat ik beroep deed op de TCG was in 1995 toen in het UZ Gent bij een van onze dochters een chronische nierinsufficiëntie werd vastgesteld. Ik mocht onze dochter in het UZ Gent gaan afhalen met volgende boodschap van de kinderuroloog: “Wij kunnen niets meer voor jouw dochter doen…” Opnieuw zochten wij onze toevlucht in de Chinese fytotherapie. Tot op heden neemt zij nog steeds dagelijks Chinese kruiden om haar nierfunctie te optimaliseren.


Na mijn ongeval op 5 december 2013, waarbij ik mijn heiligbeen en staartbeen brak en waarna het topje van mijn staartbeen foutief is aaneengegroeid, heb ik dagelijks heel veel pijn en een groot zitprobleem. Tijdens de pijnbestrijding ben ik toevallig in contact gekomen met een Chinese arts-acupuncturist, dr. Leung Ho Yin, die gespecialiseerd is in pijnbestrijding met acupunctuur.


Hij heeft mij in de moeilijkste periode van mijn leven geholpen door de zenuwpijn onder controle te houden. Hoewel dit een structureel en blijvend probleem is, ben ik hem enorm dankbaar dat hij mijn helse (zenuw)pijnen met acupunctuur kon onderdrukken. Ik ga nog elke week bij hem op consultatie.

Gezien voorgaande, heeft de Chinese kruidentherapie mij altijd al gefascineerd, maar met vijf kinderen en een voltijdse job was het onmogelijk om deze studies aan te vatten. Na mijn ongeval - tijdens de urenlange behandelingen bij dr. Leung en onze vele gesprekken over de Oosterse en Westerse cultuur en filosofie - vertelde ik hem dat ik moest bezig zijn met mijn hoofd om de enorme (zenuw)pijnen te kunnen verdringen. Daarop stelde hij voor om Traditionele Chinese Kruidentherapie te gaan studeren.