Traditionele Chinese kruidentherapie

De Traditonele Chinese Geneeswijze wordt erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.


De Chinese geneeswijze is een sterke holistische kijk op het lichaam en de geest. In een relatief korte tijd kan een allesomvattende en gedetailleerde beoordeling worden gegeven waarbij alle elementen samen worden beschouwd. 


Dit gebeurt door zintuiglijke waarnemingen te beoordelen, zoals de manier waarop iemand stapt, het vitaliteitsniveau, de kracht van de stem, de glans van de ogen en het gelaat, de vorm van het gelaat, de gelaatskleur, de lichaamsgeur, het haar, de tong en de pols.


De Chinese geneeswijze omvat vier belangrijke onderdelen:

      1. Observatie (kijken);

      2. Ondervraging (vragen);

      3. Palpatie (voelen);

      4. Auscultatie (horen en ruiken).


Kruiden worden in China veel gebruikt, dikwijls in combinatie met (oor)acupunctuur. 70 % van de mensen in Azië worden behandeld met kruiden, 20% met acupunctuur en 10% met andere methoden, zoals tai chi, qigong, tuina, … Er zijn duizenden soorten Chinese kruiden die allemaal ruim beschreven worden in de Materia Medica.


Er bestaan zeer ‘oude’ kruidenformules die elkaar ondersteunen en in hun totaalpakket een grote invloed hebben op onze gezondheid. Fytotherapie of kruidenkunde geeft een sterker en langduriger effect bij het behandelen van klachten.


Een groot stuk van de kracht van de Chinese kruidentherapie ligt in preventie. Er zijn middelen en behandelingen om de gezondheid te bevorderen, de levenskwaliteit te verbeteren, de weerstand te vergroten en de levensduur te verlengen. 


De kruiden voldoen aan alle eisen en kwaliteitsnormen die de geneesmiddelenwet in Europa en in België stelt.