Voedingstherapie

Voeding

In tegenstelling tot in China speelt voedingstherapie in het westen slechts een kleine rol. Vreemd genoeg, want er is juist een enorme invloed van voeding op onze gezondheid, helaas vaak negatief en ziekmakend. Vroeger moesten zieke mensen in China altijd eerst hun voedingspatroon aanpassen. Sommige artsen weigerden zelfs om patiënten te behandelen die niet bereid waren om eerst hun voeding aan te passen. 


Voeding – wat en hoe we eten – heeft vanzelfsprekend invloed op onze gezondheid. Het is niet makkelijk om tussen de vele theorieën en diëten uit te maken welke soort voeding het gezondst is. Bovendien zal, wat voor de een heilzaam is, soms ziekmakend zijn voor de ander, deels afhankelijk van ieders constitutie.


In onze moderne samenleving eten we vooral suikers (koolhydraten), zowel ‘trage’ als ‘snelle’ suikers, en zetmeelhoudende voeding. Dit teveel aan suikers doet ons organisme continu insuline produceren zodat onze weefsels progressief insuline-resistent worden. Dit is een van de grootste oorzaken van onze huidige beschavingsziektes, zoals hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes, reuma en artritis, ontkalking, vroegtijdige veroudering, kanker, …


Een oplossing is terugkeren naar de aloude voedingspatronen, waarbij de meeste energie niet uit koolhydraten, maar wel uit vetten en eiwitten wordt gehaald. Wij behoren immers tot het menselijk ras dat zijn lichaamsfuncties over minstens drie miljoen jaren heeft opgebouwd op het ‘jagers-plukkers-verzamelaars’ voedselpatroon.


Dit voedselpatroon bestond vooral uit verse groenten, vers fruit, noten en zaden, wild vlees, vis, zeevruchten, maar ook reptielen, insecten en larven. Pas tienduizend jaar terug begon de graanteelt met de sedentarisatie (nomadenbestaan inruilen voor vaste woonplaats). Hoe kan men nu beweren dat graanvoeding de basis van onze voedingspiramide is?


Interessante link: https://www.juttakoehler.eu/